Print pagina

Overheid te ambitieus met duurzaam inkopen? - TQ©


20 november 2008

Het overheidsprogramma Duurzaam Inkopen stimuleert overheden om milieu- en sociale aspecten mee te nemen bij de inkoop van producten en diensten. Het Rijk besteedt jaarlijks 40 miljard euro aan de inkoop van bijvoorbeeld bedrijfskleding, computers en kantoormeubilair. De Rijksoverheid heeft als ambitie om in 2010 haar inkopen voor 100 procent duurzaam in te kopen. Voor provincies en waterschappen is dit 50 procent. De gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015. Maar is de overheid niet te ambitieus? Het CDA trekt fel van leer tegen het duurzame inkoopbeleid van de overheid. Volgens CDA-Kamerlid Liesbeth Spies worden ondernemers horendol van alle duurzaamheidsregeltjes. De adjunct-directeur van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen Paul van de Heuvel bekritiseert de keuze voor kunststof kozijnen, omdat deze uit aardolie worden gemaakt.

SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken voor duurzame ontwikkeling, stelt momenteel de criteria op voor duurzame inkoop. Volgens CDA-ster Spies slaan de ambtenaren van Senter Novem door in hun aanpak. Wie kijkt naar de conceptrichtlijnen treft alleen al voor bedrijfskleding een conceptdocument met richtlijnen aan van 30 pagina’s. Voor het duurzaam reinigen van bedrijfskleding is een aparte richtlijn van 24 pagina's.
Spies zegt veel vragen te krijgen van ondernemers die het een gotspe vinden dat wie zaken doet met de overheid straks met het openbaar vervoer moet komen. Ook vindt het Kamerlid het belachelijk dat bijvoorbeeld aanbieders van vaktijdschriften moeten verantwoorden met welke inkt het drukwerk is gemaakt. ‘Als we elkaar op deze manier gek zitten te maken, wordt het tijd voor ons boerenverstand,’ aldus Spies.
Eerder gaf Paul van den Heuvel, adjunct-directeur van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), in Het Financieele Dagblad al kritiek op de duurzaamheidslijst van Senter Novem. Volgens Van den Heuvel krijgen binnen de categorie kantoorartikelen kunststof kozijnen de voorkeur boven houten kozijnen, omdat kunststof recyclebaar is. Van den Heuvel vindt het betreurenswaardig dat er voorbij wordt gegaan aan het feit dat kunststof uit aardolie wordt gemaakt.
Top

Bronnen:
Zibb
MD Weekly


Terug