Print pagina

Misverstanden op werkvloer kosten 400 euro per werknemer


Werknemers maken dagelijks fouten, omdat ze opdrachten niet begrijpen en daardoor hun werk verkeerd uitvoeren. Gemiddeld (tot aan de algemeen directeur toe) kost dat 400 euro per jaar per werknemer aan gederfde inkomsten. Dat blijkt uit onderzoek van Organisatieadviesbureau Cognisco onder 400 bedrijven in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De kosten zijn op te delen in een aantal categorieën. Tijdverlies om de fouten te herstellen wordt door een derde van de ondervraagden aangedragen als oorzaak van extra kosten. Maar ook onhandig inkopen en het treffen van juridische schikkingen zijn grote kostenveroorzakers. Volgens de auteurs van het onderzoek lopen de kosten nog verder op als zaken als merkwaarde, reputatie en klanttevredenheid worden meegerekend. Ondanks de hoge kosten heeft slechts een op de drie bedrijven actie ondernomen om de communicatie te verbeteren en daardoor misverstanden terug te dringen.

In de financiële sector zijn de kosten voor misverstanden het hoogst . Dat komt omdat medewerkers daar met grotere bedragen werken. In de transportsector zijn de kosten het laagst. Overigens zijn er ook nog andere risico’s: de helft van de bedrijven in de petrochemische sector zegt dat misverstanden op de werkvloer ervoor hebben gezorgd dat medewerkers het afgelopen jaar aan gezondheidsgevaren zijn blootgesteld.

Bron: P&Oactueel


Terug