Print pagina

Interne audit heeft nog niet veel met duurzaamheid


Interne audits hebben nog niet veel met duurzaamheid te maken. Dat blijkt uit onderzoek naar bewustzijn en impact van de MVO-bepaling in de Nederlandse Corporate Governance Code door Protiviti. Het onderzoek toont aan dat veel interne auditafdelingen onvoldoende kennis in huis hebben om aan duurzaamheid gerelateerde risico`s op waarde te schatten.

Zo blijkt 58% van het topmanagement in organisaties niets of amper iets te weten over de MVO-bepaling in de Nederlandse Corporate Governance Code. Dit is de opvolger van de code Tabaksblat. Het probleem is echter dat als een rapportage omtrent duurzaamheid niet op orde is, bedrijven ook niet kunnen voldoen aan de Nederlandse Corporate Governance Code. Omdat de interne auditafdelingen niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de risico's rond duurzaamheidsprocessen, kan reputatieschade optreden.

Dat kan komen door een verkeerde risico inschatting of door onjuiste openbaargemaakte informatie. De interne auditafdelingen doen dit echter niet expres. Het thema duurzaamheid vraagt nu eenmaal om andere kennis en een andere manier van toetsen dan bij de reguliere bedrijfsprocessen. Het is dan ook betere externe hulp in te schakelen.
Top

 

Bron: Profnews


Terug