Print pagina

Kwaliteit onder de rechter – reportage 67e themabijeenkomst 9 februari 2010 TQ©


Drie redenen om het juridisch goed voor elkaar te hebben
Managerial Law Assessment

“Of je het nu leuk vindt of niet, alles wat je doet heeft juridische aspecten en iedereen wil dat die goed geregeld zijn. Het is namelijk niet prettig om op een moment – dat nóóit gelegen komt – geconfronteerd te worden met juridische problemen. Het beste is daarom om preventief na te gaan of je voldoet aan de wet- en regelgeving.” Aldus Antoni Brack tijdens de 67e themabijeenkomst van Twente Quality Centre. Hij pleit ervoor om het juridisch management niet incidenteel te ‘doen’. Het is beter om er een integraal onderdeel van je bedrijfsactiviteiten van te maken en om periodiek een legal assessment, een juridische test uit te voeren. En dat kan met zijn methode Managerial Law, te vinden op de site van TQC als Managerial Law Assessment en beschreven in zijn boek ‘Bedrijfsrecht op een bedrijfskundige manier’, waarvan onlangs de 5e druk verscheen. Tijdens de bijeenkomst overhandigde Antoni het eerste exemplaar aan Gerard Berendsen.

Antoni Brack werkt bij de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente als hoogleraar ‘Juridische aspecten van Bedrijfskunde’ (of korter: Bedrijfsrecht). Hij houdt zich bezig met Corporate Governance (besturen van organisaties) en Compliance, coaching en consultancy (overdragen van kennis op een praktisch toepasbare manier). Vanaf najaar 2009 is hij juridisch consultant bij TQC.

 

Drie redenen om het juridisch goed voor elkaar te hebben
“Als je de wet- en regelgeving niet in je vingers hebt, kun je nooit pretenderen dat je excellent onderneemt. De minimum voorwaarde voor een excellente onderneming is het goed organiseren van de juridische zaken. Om de gedachten te bepalen: de voorzitter van de Raad van Bestuur van Albert Heijn kreeg de CEO-Award uitgereikt en een jaar later bleek dat die raad juridische dingen had gedaan, die niet door de beugel konden. Het leek wel of er op die prijs een vloek rust, want even later kreeg de heer Scheringa de Award. Als je professioneel en verantwoord wil ondernemen, moet je het juridisch wel voor elkaar hebben.”
Antoni Brack geeft hiervoor drie redenen:

1. de kostenoverweging
 “Het is een dure grap om een advocaat te moeten inschakelen. Bovendien kun je de rekening moeilijk controleren en je bent het probleem dat je hebt overgedragen aan die advocaat kwijt. Er staat namelijk in de ‘advocatenwet’ dat de advocaat de baas is van de oplossing van het probleem. Nu heeft niet ieder bedrijf de beschikking over een eigen jurist en sommige hebben er meer dan één. ING bijvoorbeeld heeft er vijfhonderd op de loonlijst staan.” Het voorkómen is dus goedkoper dan de oplossing ervan uitbesteden.

2. het concurrentievoordeel
“Je kunt het recht gebruiken om concurrentieel voordeel te halen. Als je als ondernemer regelmatig nadenkt over juridische dingen, dan heb je ontegenzeglijk voordeel boven je concurrenten die er geen verstand van hebben, die recht associëren met iets waar je last van hebt en waar je je vooral niet mee bezig moet houden.”

3. horizontaal toezicht
“We krijgen steeds meer toezichthouders: de Arbeidsinspectie, de Voedsel- en Warenautoriteit, de NMa, de OPTA, enzovoort. Ze hebben een beperkt budget en moeten bezuinigen. Daar is iets op gevonden: het horizontale toezicht. Toezichthouders gaan uit van handhaven op basis van vertrouwen in integriteit en verantwoordelijkheid. Zolang dat aanwezig is, hoeft er niet gecontroleerd te worden. Het uitgangspunt wordt de komende jaren meer en meer: ondernemingen willen professioneel bezig zijn, het zijn integere organisaties met verantwoordelijkheid, en daar maken wij als toezichthouder graag gebruik van. Een onderneming die aantoont juridisch in control te zijn, heeft weinig last van de toezichthouder. Maar pas op als de toezichthouder ophoudt gesprekspartner te zijn en weer overgaat tot ouderwetse controles!”
Top

 

   


Het boek ‘Using the law for competitve advantage’ van George J. Siedel is een aanrader voor degenen die serieus om willen gaan met juridische aspecten. Het boek beschrijft een aanpak bestaande uit vier stappen:

  1. Understand the law: ben bereid om je te verdiepen in de wet- en regelgeving die belangrijk zijn voor jouw bedrijfsactiviteiten.
  2. React to legal problems through flight of fight: vluchten of vechten is eigenlijk een conventionele manier van reageren. Antoni Brack: “Als je genoeg hebt van alle milieuvoorschriften, neem je je rozenkwekerij onder de arm en ga je rozen kweken in Kenia. Er zijn er ook die vinden dat ze altijd gelijk hebben en hopen dat ze dat ook krijgen als ze het maar blijven roepen. Maar de concurrent doet dat ook. Dat is vechtgedrag en niet zo professioneel.”
  3. Develop business strategies and solutions to prevent Legal problems: ontwikkel strategieën om oplossingen te vinden om juridische problemen te voorkomen. Als je van tijd tot tijd nadenkt over juridische aspecten, heb je voordeel ten opzichte van je concurrent. Dat is preventie!
  4. Climb to the balcony to reframe legal concerns as business concerns: ga naar je balkon en kijk naar je omgeving in een breder verband. Besteed aandacht aan klachten en problemen. Antoni Brack: “Als mensen klagen over je product met: er zitten gebreken in of het doet niet wat het moet doen, kun je ze afpoeieren. Maar het is veel beter om het te zien als gratis feed back waarmee je het ontwikkelproces van je product kunt verbeteren.”
   

Managerial Law Assessment
Het verhaal van Antoni Brack is een pleidooi om de juridische activiteiten van je organisatie van tijd tot tijd onder de loep te nemen. Hij ontwikkelde hiervoor de methode Managerial Law, te vinden op de site van TQC als Managerial Law Assessment en beschreven in zijn boek ‘Bedrijfsrecht op een bedrijfskundige manier’. Antoni Brack: “Het is een methode om je bedrijfsvoering juridisch door te lichten. Er wordt wel wat gedaan bij bedrijven aan juridische doorlichting, maar dat is vaak alleen in het geval van een ‘due diligence’. Due diligence is een onderzoeksmethode om bij de overname van een bedrijf te kijken of er geen lijken in de kast zitten’. Je zou zo’n juridische doorlichting van je eigen bedrijf van tijd tot tijd zelf moeten doen en dat kan met de Managerial Law Assessment.”

Het is een gestructureerde test in voor de gebruiker begrijpelijke termen en vragen. Het doet volkomen recht aan de naam van het boek: bedrijfsrecht op een bedrijfskundige manier.
Klik op Managerial Law Assessment voor meer informatie en gebruik van de juridische zelftest.
Top


Terug