Print pagina

Helft van studenten wil ondernemer worden


75 procent van de studenten aan hogescholen of universiteiten, die zich binnen hun opleiding bezig houden met ‘ondernemerschap’, zijn hier positief over en meer dan de helft wil later zelf gaan ondernemen. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau EIM, uitgevoerd in opdracht van Agentschap NL. Het onderzoek richtte zich op 28 verschillende projecten, waarin onderwijsinstellingen uit het basis-, middelbaar en hoger onderwijs in samenwerking met het bedrijfsleven ondernemerschap stimuleren. Het merendeel van de ondervraagde jongeren associëren ondernemerschap met leerzaam, spannend, leuk en ‘cool’.
In 2009 hebben de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit via het Actieprogramma ‘Onderwijs en Ondernemen’ gezamenlijk 17 miljoen euro uitgetrokken om ondernemerschap op onderwijsinstellingen te stimuleren. Dit actieprogramma wordt uitgevoerd door Agentschap NL. Het rapport is te lezen op www.onderwijsonderneemt.nl.
Minister Maria van der Hoeven (EZ) vindt het belangrijk dat jongeren leren wat ondernemen inhoudt. Ze zegt hierover: ‘Ondernemerschap op vroege leeftijd stimuleren is belangrijk. De jeugd is immers de toekomst, zeker ook van ondernemend Nederland.’

Inmiddels zijn enkele duizenden scholieren uit het basis-, middelbaar en hoger onderwijs aan de slag met ondernemende projecten. In totaal zijn er ruim 110 onderwijsinstellingen, die ondernemerschap hebben geïntegreerd in hun lespakket, waaronder ruim 80 basisscholen, rond de 15 MBO-instellingen en meer dan de helft van de Nederlandse HBO’s en universiteiten. Projecten waar aan gewerkt wordt zijn o.a. winkeltjes in de school, stages in bedrijven, businessplanwedstrijden of lessen in marketing en acquisitie. De scholieren worden hierin ondersteund door honderden docenten en enkele duizenden ondernemers.

Bron: Agentschap NL, Ministerie van Economische Zaken


Terug