Print pagina

Bedrijven met oudere werknemers innovatiever


22 april 2016

Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is gebouwd op verkeerde veronderstellingen, volgens vooraanstaande Australische onderzoekers van de intergenerationele werkgelegenheid. En dit heeft grote invloed op de effectiviteit van organisaties. Aldus Associate Professor Leanne Cutcher van The University of Sydney Business School.

Zij constateert dat bij de meest innovatieve bedrijven de leeftijd van de werknemers er niet toe doet. Een van haar bewijsstukken was het meest innovatieve ingenieursbureau, waarbij een jonge CEO 65-jarige werknemers benoemde als projectleider. En de multinational Siemens Healthcare, die erkent dat mensen in alle stadia van hun loopbaan waardevolle ervaring te bieden hebben. Siemens zorgt er dan ook voor dat ze de ‘knapste koppen met de beste houding’ selecteren. Volgens professor Cutcher erkent Siemens dat de aanname dat jongere mensen te weinig en ouderen te veel ervaring hebben, dodelijk is voor innovatieve ideeën.

Cutcher noemt het een self-fulfilling prophecy als we zeggen dat babyboomers niet goed zijn in technologie en ‘Generatie Y’ niet genoeg ervaring heeft. Wat er namelijk gebeurt is dat mensen hun goede ideeën niet delen, omdat ze te horen krijgen dat ze te oud zijn, of te jong. Dit is verstikkend voor kennisuitwisseling.

Bron: The Age - BusinessDay


Terug