Print pagina

Hybride Bankieren heeft de toekomst - TQ©


20 oktober 2014

Aanmelden Symposium Nieuwe Business Modellen 13 november 2014
Voorbeelden van succesvolle Nieuwe Business Modellen
'Klassiek geld is niet meer het enige dat telt'

Een systeem met andere betaalmiddelen dan alleen de euro, dat is de toekomst. Tijdens het seminar Hybride Bankieren op 9 oktober jl. liet het duo Jan Jonker (hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Jos Reinhoudt (adviseur MVO Nederland en projectmanager Hybride Bankieren) zien dat we al aardig op weg zijn met Nieuwe Business Modellen (NBM’s), waarbij we naast geld ook betalen met bijvoorbeeld goederen, afval, diensten, energie of zorg.

Jan Jonker: “Hybride Bankieren ontstaat door de behoefte van mensen om na te denken over het ontwikkelen van een duurzame maatschappij -  hoe kunnen we in de toekomst investeren als geld schaars wordt? We zien in toenemende mate dat onze maatschappij politiek losgezongen is van de economie en dat we daar schade van ondervinden. Steeds meer mensen ondernemen daarom met elkaar duurzame initiatieven. Vanuit de Radboud Universiteit Nijmegen kijken we al zo’n vijf jaar naar hoe mensen dat aanpakken. We hebben dat tot Nieuwe Business Modellen gedoopt.”

Jan Jonker constateerde dat er behoefte is aan professionalisering en ondersteuning van die aanpak. Samen met ruim dertig enthousiaste mensen bedacht hij een doe-het-zelf aanpak en goot het in het boek: ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan waardecreatie’.  “Hiermee kunnen ondernemers en burgers een business maken van hun duurzame idee. Op 13 november aanstaande houden we ons boek ten doop in de Domkerk. Wilt u meer informatie of meteen een succes maken van uw duurzame idee, dan bent u welkom op dit symposium!

 


“Hybride bankieren begint met wilde ideeën”, zegt Gerard Berendsen. Hij was op 9 oktober aanwezig als voorzitter van Stichting OCF2.0 die het onderzoek naar Nieuwe Business Modellen en het symposium op 13 november mede mogelijk maakt. “Als we aan de wensen en eisen van onze maatschappij tegemoet willen komen, hebben we veel creatieve en innovatieve mensen nodig. Maar creaties en uitvindingen hoeven niet meteen perfect te zijn. Het gaat om de bedrevenheid en bevlogenheid om je idee voor elkaar te krijgen. Hybride bankieren geeft antwoord op een aantal van onze vragen die naar boven komen rondom Nieuwe Business Modellen.”

Voorbeelden van succesvolle Nieuwe Business Modellen (NBM’s)
Thuisafgehaald: een kook-multinational
Marieke Hart vroeg zich af: wat doen wij het liefst in deze maatschappij? Gewoon koken. Ze is voor meerdere mensen tegelijk gaan koken en zette het als Thuisafgehaald op internet. Dat sloeg aan en nu, na twee jaar, doen er maar liefst 50.000 Nederlanders aan mee en heeft ze het uitgerold naar acht buitenlandse vestigingen.

Wijzelf Zorgcoöperatie Zoetermeer: Burgers maken gezamenlijk een zelfzorgcoöperatie onder de naam ‘Wijzelf’. Een interactieve marktplaats voor het aanbieden van zorg en klusjes. Het werkt met geld, punten en uren.

Freedom of Creation: Een pionier in ontwerpen voor 3D printproducten. Je kunt de software van de meest hippe lampen, meubels en sieraden zelf downloaden om te printen. Het bedrijf is opgericht in 2000 in Finland, vanaf 2006 is het te vinden in Amsterdam.

Zuivelboerderij IJsseloord: Een boer zat verlegen om geld voor de aanschaf van zonnepanelen. Hij bedacht een NBM waarbij hij de burgers 8% rendement geeft op hun geïnvesteerde vermogen en dat uitbetaalt in de vorm van groente en zuivel.

Croqqer: Een tijd-deelsysteem voor het doen van klussen. ‘Croqqers’ delen hun talenten en tijd en komen thuis of helpen vanachter hun PC. Betaald, als ruilklus of als vrijwilliger. Duizenden mensen door heel Nederland doen al mee.

Deell: Op de Radboud Universiteit Nijmegen bedachten twee mensen een systeem om kennis te delen en verbindingen te leggen, binnen en buiten de eigen organisatie. Het platform groeit dit jaar naar 12.000 deelnemers.

 

‘Klassiek geld is niet het enige meer dat telt’
Jan Jonker: “Je ziet dus in allerlei succesvolle voorbeelden dat mensen totaal nieuwe concepten opzetten, dat mensen sparen, ruilen en lenen. Het klassieke economische model wordt breder. Met andere woorden: klassiek geld is niet meer het enige dat telt. Als je met deze visie naar onze maatschappij kijkt, dan zie je dat er een groeiend aantal bedrijven - die vijf jaar geleden nog niet bestonden – draait op nieuwe businessmodellen. Sommige zijn zelfs zo groot, dat wij ze een multinational mogen noemen.”

Jan Jonker legt uit dat het fenomeen Nieuwe Business Modellen (NBM’s) voortkomt uit zes economische stromingen. Samen vormen die de WEconomy.Stromingen WEconomy “We zien een stroming waarbij materie moet circuleren – de circulaire economie. Omdat we slordig met grondstoffen en andere materialen omgaan is er een groeiende behoefte aan de Circulaire en Bio-based Economie. Deze zijn leidend voor de komende zeven jaar. We zien tegelijkertijd een derde stroming waarbij het product vervangen gaat worden door de functie. We hebben behoefte aan licht maar niet aan de lamp; we willen mobiel zijn, maar niet per se een auto hebben. Mensen zijn al een tijd bezig met die Functionele Economie. Dus het ‘hebben’ is niet meer noodzakelijk, maar de toegang tot de functie. Maar we zijn ook bezig met het delen van auto’s, zorg of gereedschap. Dus er ontstaat een Economie van Delen. Dat samen delen leidt ook tot het zoeken naar andere samenwerkingsvormen. En tot slot: wij leven in een tijdperk waarin een technologische ontwikkeling aan de gang is waarbij de zelf-productie op basis van 3D printen razendsnel professionaliseert en toegankelijk wordt voor ieder huishouden. Dat betekent dat we langzaamaan afscheid nemen van de massafabricage, want als we de Circulaire Economie koppelen aan zelf-produceren, dan kunnen we onze tuinmeubels veertig keer opnieuw gebruiken. En dat doen we dan thuis of met de buren. Dit alles leidt tot anders denken over hoe we samen waarde creëren. De businessmodellen die daarvoor nodig zijn, zijn we nu aan het ontdekken. Wat langzaamaan zichtbaar wordt is dat het gaat om drie in elkaar grijpende ontwikkelingen: die van de WEconomy, Nieuwe Business Modellen en Hybride Bankieren.”

Aanmelden
Meld u aan voor het
Symposium Nieuwe Business Modellen
op 13 november 2014, 13-18 uur, Domkerk (Utrecht).
Deelname€195. Dit bedrag is all-inclusive, dus inclusief boek, drankjes en btw.Na de presentatie van het boek kunt u deelnemen aan twee van de tien workshops.

Kunt u niet komen op 13 november? Jammer, maar dat kan gebeuren. U kunt het boek bestellen voor €39,50. U krijgt het dan toegezonden na het symposium.

Het onderzoek in 2013-2014 en het symposium op 13 november 2014 worden mede mogelijk gemaakt door steun van de ASN Bank, de Provincie Gelderland, De Radboud Universiteit Nijmegen en Stichting OCF 2.0.


Terug