Print pagina

Organisaties presteren beter met een 'ervaringsdeskundige' als leider


23 oktober 2012

Organisaties zijn succesvoller als ze geleid worden door mensen met praktijkervaring met de corebusiness. Dat concluderen onderzoekers van de London Cass Business School en University of Sheffield.
De onderzoekers analyseerden alle Formule 1 races van de afgelopen zestig jaar. Raceteams geleid door mensen die hun loopbaan begonnen als coureur of mechanicien blijken twee maal zoveel races te winnen als teams met managers of afgestudeerde technici aan de leiding.

Deze onderzoekuitkomst is gecorrigeerd op het effect van interveniërende variabelen, zoals het type circuit, het jaar van de race of het aantal deelnemende auto's. De verklaring voor het succes van deze 'expert-leiders' (professionals) is dat ze, dankzij hun achtergrond en hun daardoor ontwikkelde intuïtie, betere beslissingen nemen en betere tactieken bedenken dan algemene managers. Ook speelt mee dat ze, omdat ze zelf op de werkvloer hebben gewerkt, bij de rest van het team een groter vertrouwen genieten.

'Managerialisme'
Te veel organisaties, waarschuwt hoofdonderzoeker Amanda Goodall, zijn doorgeschoten in hun 'managerialisme', waardoor ze managers en generalisten met te weinig inhoudelijke expertise kiezen als hun leiders. Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld organisaties als McKinsey een CEO heeft die zelf een uitstekende bedrijfsadviseur is geweest en dat bij ziekenhuizen medici aan het hoofd staan. Zo blijkt uit een vorig onderzoek van Goodall onder 300 Amerikaanse ziekenhuizen dat ziekenhuizen geleid door artsen beter presteren dan ziekenhuizen gerund door managers.

Bron: Sigma


Terug