Print pagina

Boek Duurzaam Denken Doen inspiratie voor consument tot ondernemer: 'De nieuwe kwaliteit heet duurzaamheid!' - TQ©


30 mei 2011

Ontdekkingsreis
Inspiratie
Boek ‘Duurzaam Denken Doen’
Europees vervolg

Het grootste crowdsourcingproject in MVO-denken is voltooid: Our Common Future 2.0 (OCF 2.0). Initiatiefnemer prof.dr. Jan Jonker (Radboud Universiteit Nijmegen) en ruim 400 vrijwilligers hebben het project afgerond met het boek ‘Duurzaam Denken Doen’. Het boek geeft een positieve kijk op duurzaamheid en biedt vooral inspiratie aan de hand van vele concrete ideeën. Op 20 mei 2011 was de eindconferentie van het project met als hoogtepunt de aanbieding van het boek aan Ruud Lubbers die het voorwoord schreef. Lubbers beloonde de projectgroep met een kei van een speech. Een dag ervoor, tijdens het Nationale Kwaliteitscongres, kondigde Jonker al aan het project een Europees vervolg te geven: "De nieuwe kwaliteit heet duurzaamheid!"

Ontdekkingsreis
Wat Jan Jonker op het idee bracht, was het Brundtland-rapport uit 1987, dat de discussie over het thema duurzaamheid aanwakkerde. Met OCF 2.0 wilde hij vijfentwintig jaar na dato een nieuwe visie neerzetten over Nederland in 2035. Jonker beschrijft het hele project als een soort ontdekkingsreis. “Die begon toen mij als interim-directeur van een kwaliteitszorgorganisatie de vraag werd gesteld wat ik van bepaalde informatie over duurzaamheid en stakeholderdialogen vond. Ik realiseerde mij dat ik daar geen antwoord op had en ben me er vanaf dat moment in gaan verdiepen. En van het een komt het ander, het is alsof je in een boemeltje stapt dat onderweg een sneltrein wordt en uiteindelijk zelfs een TGV."
Top

Inspiratie
"Voor dit nieuwe boek hebben mensen hun visie gegeven vanuit diverse invalshoeken. Want duurzaamheid raakt ons leven in de volle breedte. Dat realiseren wij ons nog onvoldoende. Mijn doel is om met dit boek mensen te inspireren deel te nemen aan het debat over duurzaamheid. En dan niet alleen door erover te praten, maar vooral elkaar te inspireren hoe we duurzaamheid met z’n allen kunnen realiseren. Want dat dit noodzakelijk is, staat niet ter discussie. De vraag is hóe we het gaan doen. We beginnen nu pas de immense mogelijkheden te ontdekken om elkaar te inspireren en te mobiliseren. Gewoon beginnen! Duurzaamheid is nu geen verhaal van specialisten meer, vanuit een bedreigend perspectief. Duurzaam Denken Doen is een boek voor iedereen, van consument tot ondernemer, die praktisch aan de slag wil met duurzaamheid. Zowel de totstandkoming van het boek als het boek zelf bieden inspiratie. En hiermee stopt het niet. Want van ieder verkocht exemplaar van het boek gaat één euro naar de Stichting OCF 2.0 voor onderzoek op het terrein van duurzaamheid.”
Top

Europees vervolg
Jan Jonker wil het Nederlandse project OCF 2.0 van de grond tillen naar Europees niveau. "We hopen op 1200 vrijwilligers en willen het dit keer in dertig thema's onderverdelen", aldus Jonker. "In december 2012 moet dat Europese boek er zijn."
Tijdens het jaarlijkse Nationale Kwaliteitscongres op 19 mei 2011 riep Jonker kwaliteitsprofessionals op zich achter de ideeën te scharen, ze op te pakken en binnen hun organisatie uit te dragen. Want, aldus Jonker: "De nieuwe kwaliteit heet duurzaamheid!"

Boek ‘Duurzaam Denken Doen’
Een denktank van 419 vrijwilligers heeft geresulteerd in een uniek boek met inspiratie en ideeën over duurzaamheid op negentien actuele thema’s: maatschappij, zorg, werk, spiritualiteit, leiderschap, bestuur, social media, economie, duurzaamheid, productie, afval, energie, wonen, water, mobiliteit, toerisme, voeding, natuur en leren.

De vrijwilligers hebben ieder minstens 80 uur besteed aan het ontwikkelen en opschrijven van hun visies. Uit de rapporten, te lezen op www.ourcommonfuture.nl, zijn de mooiste verhalen en meest creatieve ideeën geselecteerd voor het boek Duurzaam Denken Doen. Ruud Lubbers heeft het boek voorzien van een voorwoord, waarin hij het belang van het project onderstreept.

Duurzaam Denken Doen is een populair, toegankelijk boek zonder populistisch te zijn. Het wil de lezer inspireren om ideeën over duurzaamheid om te zetten in actie.
Bestel het boek

Top

Bronnen
OCF 2.0
Kluwermanagement.nl
Sigma Online


Terug