Print pagina

Machiel Polak gekozen als Business Improvement Manager 2011


Andere genomineerden
Derde Business Improvement Event

Op 19 mei 2011 is tijdens het Business Improvement Event van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK) Machiel Polak gekozen als Business Improvement Manager 2011. Hij is psychiater en voorzitter van de Raad van Bestuur van Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden.

Polak ontving de award van Ed Nijpels, jurylid van deze verkiezing en voorzitter van de Raad van Toezicht bij de Raad voor Accreditatie. Nijpels prees Polak om zijn moed in een complexe organisatie als de Kijvelanden om tal van kwaliteitsverbeteringen van bovenaf door te voeren. Bovendien vond Nijpels de prestatie van Polak prijzenswaardig 'omdat het rendement van zijn inspanningen voor de maatschappij doorgaans nauwelijks zichtbaar is. Dit is een voorbeeld voor andere organisaties.'

Andere genomineerden
Polak is volgens het NNK en hoofdsponsor Kiwa de manager met het meest baanbrekende en innovatieve project dat afgelopen jaar is afgerond. Andere genomineerden voor de award waren Johan Krijgsman (directeur Waal Bouw in Vlaardingen), Tiny Ritterbeeks (kwaliteitsmanager bij Ajax Chubb Varel) en Marc Rouppe van der Voort (manager innovatie in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg).

Nijpels oordeelde dat Krijgsman koploper is in de bouwsector, onder meer als het gaat om het bestrijden van faalkosten. Waal Bouw initieerde onlangs WIM (Waal Informatie Model), als variant om BIM (Bouw Informatie Model): een steeds vaker gebruikte manier van ontwerpen en bouwen waarbij het gebouw of de constructie in een computer als 3D-model en databank wordt opgebouwd. "Zulke touwtrekkers hebben we nodig."

Nijpels was onder de indruk van de praktische aanpak die Ritterbeeks toonde in haar kwaliteitsslag bij Ajax Chubb Varel. Ook toonde de bestuurder grote bewondering voor de rol van Rouppe van der Voort in zijn complexe kwaliteitsproject. "Dit verdient grote navolging", aldus Nijpels.

Dr. Hans Vermaak, winnaar van de Onderzoeksprijs Kwaliteitsmanagement, gaf een korte toelichting bij zijn proefschrift "Plezier beleven aan taaie vraagstukken". NNK-voorzitter prof. dr. ir. Kees Ahaus roemde de 700 pagina's tellende dissertatie vanwege het grensverleggende karakter en de gedegen onderbouwing. “Het is erg goed leesbaar en rijk aan casuïstiek.” Vermaak besteedde zes jaar praktijkonderzoek aan zijn proefschrift.
Top

Derde Business Improvement Event
Het was dit jaar voor de derde keer op rij dat het NNK (Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement) dit Business Improvement Event organiseerde. Woordvoerder Bert Ooms: “Het NNK wil het bedrijfsleven met dit event een kwaliteitsimpuls geven. Hoofdsponsor Kiwa is een internationaal opererend kwaliteitszorgbedrijf dat voortdurend bezig is processen, producten, personeel en organisaties te verbeteren. Wij onderschrijven dit initiatief dan ook enorm en weten ons daarom nauw met deze ambitie verbonden.”
Top


Terug