Print pagina

Te hoge uurtarieven schaden advocaat-cliƫntrelatie


20 mei 2011

Kostenbesparing
Juridisch consult

De uurtarieven van advocaten rijzen de pan uit, waardoor het steeds onaantrekkelijker wordt om ze in te zetten. Advocaten worden niet alleen te laat ingezet, de uurtarieven nodigen ook uit tot het laten escaleren van een zaak omdat de advocaat daar immers een eigen belang bij heeft. De commerciële advocatuur handelt daardoor niet preventief.
Bij de grote kantoren moeten ze acht tot negen declarabele uren per dag schrijven, wat leidt tot escalatie van zaken. Terwijl preventie juist het streven is. Offertes met vaste prijsafspraken zorgen ervoor dat de cliënt weet waar hij/zij aan toe is. Vertrouwen in advocaten en juristen nodigen uit om ze op tijd om raad te vragen.

Kostenbesparing
Het werken op basis van vaste afspraken levert besparingen op van minimaal 30 tot 40%. Zet je een jurist in om escalatie van juridische problemen te voorkomen, dan is het voordeel natuurlijk nog veel groter. Pas op voor lage uurtarieven met een open einde in het aantal uren, want dat nodigt bepaald niet uit tot efficiëntie.
Over het principe ‘no cure no pay’ lopen de meningen uiteen. In een radio-uitzending ‘Juridische Zaken’ van BNR Nieuwsradio van eind april 2011 pleitte VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur voor afschaffing van het verbod op het ‘no cure no pay’-systeem. Maar op de website voor juristen meent een advocaat dat het systeem van ‘no cure no pay’ juist tot excessen kan leiden. ‘In Amerika is bewezen dat mensen blijven zitten met zaken die financieel gezien niet zo interessant of risicovol zijn. Advocaten weten feilloos waarmee ze het meeste geld kunnen verdienen, waardoor sommige rechtzoekenden aan de kant van de weg blijven staan.’

Juridisch consult
Misschien twijfelt u of u wel een juridisch probleem hebt en wat u eraan kunt doen. Of u weet niet zeker of het de moeite waard is om naar een advocaat of notaris te gaan. Een e-consult bij de juridische expert van Twente Quality Centre biedt de mogelijkheid om snel en voordelig een eerste indruk te krijgen. Met het antwoord kunt u dan zelf beslissen of verdere actie nodig is en of u een uitgebreider en grondiger advies wilt hebben.

Bron: Mr. (website voor juristen)


Terug