Print pagina

OCF 2.0 project officieel van start met 414 vrijwilligers - TQ©


13 september 2010

Duizenden initiatieven, projecten en netwerken
De 19 thema's van OCF 2.0

Maar liefst 414 vrijwilligers verdeeld over 19 teams gaan 80 uren van hun tijd steken in het project Our Common Future 2.0. Dat zijn er zo’n 150 meer dan de initiatiefnemers hadden gehoopt. Op 7 september 2010 tijdens Duurzame Dinsdag was de kick-off van dit grootschalige Nederlandse project. De deelnemers - de jongste is 17 en de oudste 77 – gaan per thema een inspirerende visie ontwikkelen voor de komende 25 jaar rond de toekomst van duurzaamheid. Samen leveren ze meer dan 32.000 uur aan tijd, denkkracht en creativiteit op en dat staat voor 20 fte.

Aanleiding is het oorspronkelijke 'Our Common Future' rapport (het Brundtland Rapport) dat binnenkort 25 jaar oud is. Doel van het huidige project: negentien deelvisies uitgewerkt in negentien deelrapporten en een eindrapport. Dat resultaat gaan de deelnemers presenteren op een eindconferentie in mei 2011 in Nederland.

Our Common Future 2.0 : Ruud Koornstra from Our Common Future 2.0 on Vimeo.

Duizenden initiatieven, projecten en netwerken
In 2012 is het 25 jaar geleden dat ‘Our Common Future’ (het Brundtland Rapport) verscheen. Dit rapport identificeerde in 1987 dé duurzaamheidthema’s en bood een inspirerende visie op de toekomst. Het is dit Brundtland Rapport dat de duurzaamheidsagenda voor de jaren daarna bepaalde. In de afgelopen decennia zijn die thema’s op basis van onderzoek meer dan degelijk onderbouwd. Duurzaamheid kan tegenwoordig rekenen op een breed draagvlak. De omvang en de urgentie van de maatschappelijke en organisatorische problemen waar we voor staan, zijn echter steeds groter geworden. Inmiddels gebeurt er wel heel veel om daar wat aan te doen. Duizenden initiatieven, projecten en netwerken, van eco-chic tot ecolicious, van grass-roots bewegingen tot straatfeesten. Dat is veelbelovend maar toch ook weer te weinig, te langzaam, te stapsgewijs en vaak zonder echte visie.
Top

De 19 thema’s van OCF 2.0
De volgende thema’s worden uitgewerkt: Afval, Bestuur, Duurzaamheid, Maatschappij, Natuur, Economie, Energie, Leiderschap, Leren, Mobiliteit, Productie, Sociale Media, Spiritualiteit, Toerisme, Voeding, Water, Werk, Wonen en Zorg.
Top

Lees ook: Twintigduizend uur duurzame denkkracht

Bron: OCF 2.0


Terug