Print pagina

MVO-bepaling uit Corporate Governance Code slecht bekend


Audit afdelingen onvoldoende op de hoogte
Groot reputatierisico

58 procent van het topmanagement weet amper iets van de MVO-bepaling in de Nederlandse Corporate Governance Code, de opvolger van de code Tabaksblat. Dit blijkt uit gegevens van risicospecialist Protiviti dat onderzoek deed naar bewustzijn en impact van die MVO-bepaling. Protiviti signaleert ook dat veel interne audit afdelingen bij bedrijven niet voldoende kennis in huis hebben om aan duurzaamheid gerelateerde risico's in te schatten. Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers in de herziene Nederlandse Corporate Governance Code. Vanaf dit jaar zijn bedrijven verplicht om over dit thema te rapporteren.

Audit afdelingen onvoldoende op de hoogte
Suzanne Janse, senior manager van Protiviti: "De Code is onder andere aangepast op diversiteit, bonussen topmanagers en duurzaamheid. De focus heeft het afgelopen jaar echter gelegen op de eerste twee pijlers en niet zozeer op duurzaamheid. Wanneer de rapportage omtrent dit thema niet op orde is, kunnen bedrijven niet voldoen aan de Nederlandse Corporate Governance Code. Interne audit afdelingen zijn nu nog onvoldoende op de hoogte om de risico's rondom duurzaamheidprocessen in te schatten."
Top

Groot reputatierisico
Een verkeerde risico inschatting of onjuiste openbaargemaakte informatie kan tot grote reputatierisico's leiden. "Zeker in relatie tot MVO, waar de aantoonbaarheid van beweringen belangrijk is. Media hebben al diverse bedrijven aan de schandpaal gezet omwille van 'window dressing' rond duurzaamheid. Daarnaast is het een gemiste kans voor interne audit afdelingen die bestaansrecht ontlenen aan het leveren van toegevoegde waarde ten aanzien van risico management," aldus Janse.
Top

Bron: Bedrijf en Jurist


Terug