Print pagina

Norm-teq wint 1e prijs Duurzame Dinsdag


Initiatieven omzetten in beleid
Duurzaamheid ten top

Tijdens de 12e Duurzame Dinsdag op 7 september 2010 is de 1e prijs uitgereikt aan TQC-partner Norm-teq. Uit 416 voorstellen is Norm-teq’s renovatiesysteem Modu-teq verkozen als meest innovatieve en duurzame voorstel voor de samenleving.
Harrie Evers, directeur Norm-teq
Dit is de derde keer dat directeur Harrie Evers van Norm-teq een belangrijke prijs wint: in februari 2009 de Nederlandse Bouwprijs in de categorie 'Bouwmaterialen en -systemen' en in april 2008 de eerste prijs van de MKB Innovatie Top 100.

Initiatieven omzetten in beleid
Duurzame Dinsdag is een jaarlijks initiatief om te laten zien wat er leeft en speelt op het gebied van duurzaamheid in de samenleving (burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties). De dag wordt traditioneel op de eerste dinsdag van september gehouden. Daarbij worden ook duurzame lintjes uitgereikt (dit jaar aan onder andere Herman Wijffels en Maurits Groen).
Ongeveer een kwart van de 416 ingediende voorstellen in 2010 ging over energie. Een relatief groot deel van de initiatieven had betrekking op duurzame technische innovaties van productieprocessen en de groep ‘sociale ondernemingen’ nam toe. Dit blijkt uit de analyse, waarover op de 12e Duurzame Dinsdag is gedebatteerd met Tweede Kamerleden, initiatiefnemers, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. De organisatie van Duurzame Dinsdag bespreekt met vijf ministeries welke bijdrage zij kunnen leveren aan het omzetten van de signalen uit de samenleving in beleid.
Top

Duurzaamheid ten top
Modu-teq project De Valk Apeldoorn
Prijswinnaar Modu-teq is het antwoord voor de uitdaging waar Woningbouwcorporaties in Nederland de komende jaren voor staan: renovatie of nieuwbouw van de vele jaren '60/'70 flats die Nederland rijk is. Het staat garant voor renoveren zonder sloop en het zorgt voor een beter wooncomfort en besparing van energie. Balkons en galerijen worden vervangen door woon- of balkonmodules aan bestaande betonconstructies. Aan de galerijzijde komen extra entreemogelijkheden. De jury zag de voordelen van afval-, kosten- en tijdbesparend renoveren, met weinig overlast voor bewoners en omwonenden. Bovendien kan het initiatief dienen als impuls voor de bouwsector.

De 2e prijs van Duurzame Dinsdag ging naar het African Bicycle Design Contest, een goedkope, makkelijk te repareren fiets voor ontwikkelingslanden, waarmee de initiatiefnemers Luuk Eickmans en Marieke de Wild in Afrika de uitstoot van fijn stof, NOx en CO2 willen verminderen.
De 3e prijs ging naar de Cargohopper van Jacques van der Linden. Het is een elektrisch voertuig, voorzien van zonnepanelen, dat circa 7 maanden per jaar kan rijden zonder gebruik te maken van het stopcontact. Het schone voertuig is speciaal aangepast voor moeilijk toegankelijke, historische binnensteden. Het verbetert de bereikbaarheid, doorstroming, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit en vermindert geluidsoverlast. Deze voertuigen rijden al in Utrecht en de jury vraagt zich af welke steden zullen volgen.
Top

Lees ook: ‘Exclusief interview met Harrie Evers…

Bron: Duurzame Dinsdag 2010


Terug