Print pagina

Symposium “Grensverleggende Professionaliteit”


Op 3 april 2000 heeft het symposium "Grensverleggende professionaliteit, innovatie en kwaliteit in organisaties van professionals" plaatsgevonden op de Campus van de Universiteit Twente. Tegelijkertijd werd het gelijknamige boek gepresenteerd, dat werd uitgegeven in samenwerking met Samsom.

Met het symposium hebben het Twente Quality Centre, KMAB-organisatieadviseurs en Rijnconsult geprobeerd een geheel eigen antwoord te geven op het managen van innovatie en kwaliteit.

Volgens cijfers in de Volkskrant (juni 2000) is het hard nodig om de creativiteit van medewerkers en de innovatiekracht van bedrijven te vergroten. Volgens adviseur-opleider Teun van Aken (een van de veertien adviseurs en opleiders die een workshop gaven tijdens het symposium) zullen bedrijven de talenten van alle medewerkers beter moeten benutten. Volgens zijn berekeningen blijft in een gemiddeld bedrijf ongeveer 40 procent van de denkkracht van het personeel ongebruikt. Volgens bedrijfsadviseur Jan Maas moeten medewerkers leren creatiever te denken: "Creëren, innoveren en perfectioneren. Zien we nieuwe markten voor bestaande producten? Kunnen we nieuwe producten bedenken voor bestaande markten? En zijn er misschien zelfs nieuwe producten voor nieuwe markten?" Te veel mensen blijven antwoorden schuldig omdat ze gevangen zitten in vaste denkpatronen. "Onze cultuur is sterk gefocust op tekortkomingen. Het beperkt de wezenlijke zoektocht naar vernieuwing", aldus Jan Maas.

(uit: de Volkskrant, Ron van Gelder, 1 juli 2000)

Het symposium, dat werd bezocht door zo’n 100 deelnemers, waarvan de helft uit het bedrijfsleven, werd goed beoordeeld. Volgens de de deelnemers voldeed het symposium aan de verwachtingen en was de praktische relevantie van de workshops goed. Al met al kan men terug kijken op een geslaagd evenement.

Bron: TQC Actueel 2000 (3)


Terug