Print pagina

Compliance vanuit operationeel en bedrijfsjuridisch perspectief - 72e themabijeenkomst TQC


Datum: 27 mrt 2012 van 16:00 tot 20:30
Locatie: omgeving Hengelo, exacte locatie volgt na aanmelding


Reportage
Sprekers
Programma

Bent u operationeel en juridisch in control en heeft u dat geborgd in uw bedrijfsprocessen? Heeft u gunstige voorwaarden kunnen afdwingen bij een verzekeraar of bank? U vergroot uw concurrentiepositie als u het operationeel en bedrijfsjuridisch goed voor elkaar hebt, als u weet hebt van de risico’s en de gevolgen daarvan inziet voor de bedrijfscontinuïteit.
Maar welke risico’s zijn dat dan, welke kan en mag u zelf dragen en welke kunt u verzekeren? Compliance, formeel het voldoen aan wet- en regelgeving, zou het vertrekpunt van (juridisch) risicomanagement moeten zijn: als ik de risico’s in kaart heb gebracht, kan ik overwegen welke ik niet wil lopen, welke ik wil verzekeren en welke ik wel wil lopen en dus zelf wil dragen.

Een systematische, gerichte en stapsgewijze aanpak is noodzakelijk om resultaat te boeken. Antoni Brack en Robert Statema, beiden doorgewinterde experts, laten aan de hand van praktische voorbeelden zien hoe u operationele en juridische problemen kunt voorkomen, én dat voorkomen beter is dan repareren - wat in Europa en de VS inmiddels een heuse stroming is geworden, bekend onder de termen proactive law resp. preventive law. Ook besteden ze aandacht aan recentelijk gepubliceerd onderzoek over juridische problemen van MKB-ondernemingen.
Kortom, deze themabijeenkomst gaat over de meer bedrijfsmatige en bedrijfsjuridische consequenties van compliance in de praktijk.

Sprekers

Antoni Brack
is als juridisch coach en consultant aan TQC verbonden. Sinds 1991 is hij hoogleraar Bedrijfsrecht aan de Universiteit Twente (faculteit Management en Bestuur). Hij doet onderzoek naar methoden van juridische diagnose en organisatieadvies. Hij heeft in de functie van adviseur en toezichthouder veel praktische bedrijfservaring opgedaan: als bestuurslid van een zorginstelling, als voorzitter van een Raad van Toezicht en als commissaris van een chemisch bedrijf. Hij heeft de juridische ondersteuning van startende ondernemers bij Kennispark georganiseerd en is daar eindverantwoordelijk voor. Hij is raadsheer-plaatsvervanger (parttime rechter) in het Gerechtshof Arnhem.

Robert Statema
is sinds 2005 mede eigenaar directeur van Vermeulen Statema Risicomanagement. Hij werkte ruim 20 jaar als bedrijfskundige en manager bij diverse bedrijven in binnen- en buitenland. Momenteel is hij voornamelijk actief als bedrijfsrisicomanagement adviseur. Leidend perspectief in zijn aanpak is het primaire proces: wat zijn de operationele risico’s, hoe ga je met die kennis om en hoe profiteer je ervan? Oftewel: ben ik in control voor mezelf, het bedrijf en voor de stakeholders? Mede door zijn kennis van de financiële markt vervult hij de rol van onafhankelijke sparringpartner die snel, overzichtelijk en concreet een bedrijfsrisicoanalyse uitvoert.


Programma
16.00 uur     ontvangst met koffie/thee
16.15 uur     opening en presentatie activiteiten TQC
16.30 uur     'Compliance vanuit operationeel en bedrijfsjuridisch perspectief'
17.30 uur     versterking inwendige mens
18.15 uur     vervolg programma
20.00 uur     plenaire afsluiting gevolgd door een borrel
20.30 uur     einde

   
Themabijeenkomsten zijn gratis voor klanten en partners van TQC.
Voor anderen is deelname €50 per persoon ('all inclusive', maar excl. BTW).Terug